Bekijk online het programma van 14 februari tot en met 18 februari via het YouTube kanaal van AIR of de SMC website.

Publieke interieurs en de elementen van de stad

Foto: Frank Hanswijk, Alexanderpolder

Langs welke lijnen vormt zich de stad? In plaats van te kijken naar de grote gebiedsontwikkelingen kijken we naar de contramal daarvan. De vertraagde ruimte van cultuur, groen en water. Moderator Geert Maarse gaat daarover in gesprek met o.a.: Marco Vermeulen, Cor Geluk, Wilma Franchimon (directeur Codarts),Theo Kemperman (directeur Bibliotheek Rotterdam), Kamiel Klaasse en Kim Butter.

Door Corona en klimaatverandering ervaren we hoe belangrijk buitenruimte en plekken om elkaar te ontmoeten zijn. Met o.a. de  7 Stadsprojecten voegt Rotterdam groene, openbare plekken toe die zowel een mobiliteitstransitie inleiden en tegelijkertijd een oplossing bieden voor klimaatverandering. De grote investeringen in de Cultuur&Campus, de renovatie van het Museum Boijmans van Beuningen en de transformatie van de Centrale Bibliotheek laten zien dat de stad het belangrijk vindt om te investeren in haar culturele plekken van ontmoeting en betekenis. Ook het water kan als publieke ruimte veel beter benut worden door het anders te gaan gebruiken en beter bereikbaar te maken. Wat zeggen deze ontwikkelingen over de uiteenlopende opgaven van de stad?

In gespreksrondes verkennen we de grote opgaven van deze culturele en groene ruimte, de inpassing ervan in de bestaande omgeving en op buurtniveau en de verschillende gedaantes die dat kan aannemen.